Aksaglik Genel Sağlık Bilgilendirme Portalı

Ak SAğlık

Şişmanlığa karşı mide balonu

leave a comment »

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Uzmanı Opr . Dr. Yasin Peker , şişmanlığın sadece estetik bir sorun olarak görülmemesi gerektiğine dikkati çekerek bu olgunun buzdağına benzediğini, altında birçok hastalık olabileceğini söyledi. Bu sorunları yaşamamak için fazla kilo almamaya özen gösterilmesi, varsa fazla kilolardan kurtulunması gerektiğini ifade eden Peker , kilo vermek için bir çok yöntem bulunduğunu, mideye balon yerleştirilmesinin de bunlardan birisi olduğunu söyledi.

Mide balonu nedir?

Peker , mide balonunun, mide içine yerleştirilen, keskin kenarları olmayan, mide içinde hareket edebilen, silikondan yapılmış içi sıvı dolu küre şeklinde bir balon olduğunu belirterek, `Balon yer kaplayarak kişinin daha az gıdayla doymasını ve midenin daha geç boşalmasını sağlar. Bu sayede kişinin enerji alımı kısıtlanmakta ve kilo vermesi sağlanmaktadır` dedi. Mideye balon yerleştirilmesi yönteminin, şişmanlığın tedavisinde uygulanan cerrahi ve farmakolojik yöntemlerden tamamen farklı olduğunu ifade eden Peker , hastaya acı, ağrı vermeyen, hasta tarafından kolaylıkla kabul edilebilen, geri dönüşümlü, tekrarlanabilen, güncellenebilen bir yöntem olduğunu anlattı.

Peker balon yönteminin, deneyimli hekim tarafından uygulanması gerektiğini ve bu işlem sonrasında, hasta ile hekim arasında iyi bir işbirliği olması, kontrollerin aksatılmaması gerektiğini belirtti. Kişinin daha az gıdayla doymasını ve midenin daha geç boşalmasını sağlayan mide balonunun, 4-6 ay midede kalabileceğini ifade eden Peker , daha uzun süre kalması gerektiğinde ise değiştirildiğini kaydederek `Ortalama kilo kaybı 6 aylık dönem içinde 15-30 kilogram arasında gerçekleşiyor` diye konuştu.

Kimlere uygulanabilir?

18-60 yaş arasında ve vücut kitle indeksi 30`un üzerinde olanlara, şişmanlığın neden olduğu hastalığı bulunanlara, daha önce diğer yöntemleri denemiş fakat hedefine ulaşamamış olanlara bu yöntemin uygulanabiliyor. Balon, sıvıyla şişiriliyor ve küre şeklini aldıktan sonra mideye bırakılıyor. Bu yöntem, hastanın uyumu, anestezi gerektirmemesi, kısa sürede uygulanabilmesi, işlem sonrası hastanın normal yaşamına çok kısa sürede dönebilmesine olanak tanıyor.

2006-06-25 HO Tercüman

Konu ile ilgili olarak detaylı Bilgi için Lütfen Tıklayınız…    Op Dr Murat Üstün

Written by aksaglikportali

Aralık 26, 2009 12:54 pm

Basında Mide Balonu kategorisinde yayınlandı

Yorum bırakın