Aksaglik Genel Sağlık Bilgilendirme Portalı

Ak SAğlık

Gazozun gazını kaçıracak bir yazı

leave a comment »

Gazozun gazını kaçıracak bir yazı	İngiltere`de Sheffield Üniversitesi`nde yapılan bir araştırma dikkatleri tekrar `katkı maddeleri` üzerine çekti. Çünkü, bu araştırmaya dayanılarak birçok gazlı içecekte katkı maddesi olarak kullanılan `sodyum benzoat`ın hücre DNA`sında ağır hasara ve bunun da başta Parkinson olmak üzere çeşitli sinir sistemi hastalıkları ve siroza yol açabileceği ve yaşlanmayı hızlandırabileceği iddia ediliyordu. Gazozcular ayaklandı Haberin medyada yer almasıyla gazozcular ayaklandı, zira bu, gazoz tüketiminin zirveye ulaşmasını bekledikleri günlerde satışları bıçak gibi kesebilecek, gazozun gazını kaçırabilecek türden bir haberdi. Gazlı içecek üreten firmalar, ürünlerinde bulunan tüm maddelerin Amerika`da FDA(Gıda ve İlaç Dairesi) ve İngiltere`de FSA(Besin Standartları Enstitüsü) tarafından onaylanan maddeler olduğunu bildirerek endişenin yersizliğini vurguladılar. Ancak, araştırmayı yapan moleküler biyoloji uzmanı Peter Piper gazozcularla aynı görüşte değil: O, bu katkı maddelerinin yıllar önce eski teknoloji ile test edildiğini ve buna güvenmeye devam etmenin doğru olmadığını söylüyor ve ekliyor: `Bundan 50 yıl önceki bilgi ve teknoloji ile `sağlığa zararlı olmadıkları` belirlenen katkı maddelerinin günümüzün ileri imkıyla mutlaka yeniden ciddi şekilde incelenmeleri gerekir`.

HİPERAKTİVİTE MODA OLDU!

* İstatistiklere göre Amerika`da son 25 yılda hiperaktivite rahatsızlığı bulunan çocuk sayısı üçe katlanarak 2001-2002`de 3 milyona yaklaştı. Fransa`da da 400 çocuktan birinin hiperaktivite ilacı Ritalin kullandığı biliniyor. Türkiye`de ise bu konuda kesin sayısal veriler mevcut değil, ama hiperaktif çocuk sayısının giderek artmakta olduğuna hiç şüphe yok.

HAMBURGER YASAK

Avrupa Birliği`nin, katkı maddeleri için çok sıkı denetimler uyguladığı malum. Bu ülkelerde, yiyecek ve içeceklerde, E-sayıları ile tanımlanan gıda boyalarının kullanılmasına daha önceki çalışmaların sonuçlarına dayanılarak izin veriliyor. Ancak bu araştırma, bu konuda alınmış olan kararların mutlaka yeniden gözden geçirilmesinin gerekli olduğunu da ortaya koyuyor. Gıda boyalarının yiyecek ve içecekleri daha çekici kılmak dışında hiçbir değeri yok. Ayrıca bu yüksek kalorili besinlerin obezitenin de ilk sebebi olduğunu yine hatırlatalım. Çocuklarımızı, kolalı ve renkli içeceklerden, janjanlı paketlerden ve tüm hazır gıdalardan olabildiğince uzak tutmaya özen gösterelim.

Konu ile ilgili olarak detaylı Bilgi için Lütfen Tıklayınız…    Op Dr Murat Üstün

Written by aksaglikportali

Aralık 28, 2009 11:25 am

Basında Diyet kategorisinde yayınlandı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: