Aksaglik Genel Sağlık Bilgilendirme Portalı

Ak SAğlık

Tatlandırıcılar kilo aldırıyor

leave a comment »

Tatlandırıcılar kilo aldırıyor	Liverpool Üniversitesi moleküler fizyoloji ve biyokimya bölümü araştırmacılarından biri olan Prof. Shirazi Beechey’nin ilgi alanı “besinlerin bağırsakların iç düzeyini döşeyen ve gıdaların emilimine karar veren hücrelerin fonksiyonları”nı araştırmak…

Bu konuda birçok çalışması, hatta patentli birkaç buluşu var. Prof. Shirazi’nin çalışmaları hep dikkatle izlendi, bulguları önemli tartışmalar yarattı. Shirazi’nin son çalışmasının sonuçları ise oldukça şaşırtıcı. Araştırmacı, bu çalışmasında ince bağırsaklardaki şeker emilimi ve şekerin kana geçişiyle ilgili hücresel ve hormonal dinamikleri incelediğinde enteresan bir sonuçla karşılaşmış. Ona göre yapay tatlandırıcılar tıpkı şekerler gibi hücrelerde şeker emilimini sağlayan “glikoz sensörünü”, yani şeker duyargalarını tahrik ediyor. Bu durum bağırsağın daha fazla şeker emmesine yol açabiliyor. Bunun anlamı şu: Siz bir taraftan çayınıza şeker yerine tatlandırıcı ekleyerek, kolanın, gazozun, limonatanın diyetini içerek kalori tasarrufu yapmaya çalışırken, diğer taraftan bağırsak hücrelerinizi gıdalardan daha fazla şeker emmeleri yönünde tahrik edebiliyorsunuz. Doktor Shirazi’ye göre bu bulgu yapay tatlandırıcıların kilo kontrolünde pek işe yaramadığını hatta kilo aldırabileceğini telkin ediyor.

BESLENME UZMANLARI NE DİYOR

Yapay tatlandırıcıları beslenme uzmanları da pek sevmezler. Bunun nedeni yapay tatlandırıcıların şeker tutkusunu artırmasıdır. Beslenme uzmanlarına göre kimyasal yapısı ne olursa olsun bütün yapay tatlandırıcılardan uzak durmakta fayda vardır. Çünkü esas problem şeker tüketimini kalıcı olarak azaltabilmek, hatta tamamen yok edebilmektir.

Uzmanlar, son zamanlarda büyüyen kilo fazlalığı ve obezite sorununun arkasında, bilerek veya bilmeyerek gereğinden fazla şeker tüketiminin majör rol oynadığını ileri sürüyor. şekerli yiyeceklerin yalnız kilo almaya değil, damar sertliğinden kanser oluşumunu hızlandırmaya, diş problemlerinden erken yaşlanmaya kadar birçok sorunun hazırlayıcısı olduğu belirtiliyor. Kısacası doğal şekerden de, yapay tatlandırıcılardan da uzak durmakta fayda var.

KAYNAK: Hürriyet

Konu ile ilgili olarak detaylı Bilgi için Lütfen Tıklayınız…    Op Dr Murat Üstün

Reklamlar

Written by aksaglikportali

Aralık 26, 2009 1:19 pm

Basında Diyet kategorisinde yayınlandı

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: