Aksaglik Genel Sağlık Bilgilendirme Portalı

Ak SAğlık

Obeziteye Karşı Yeni Önlemler

leave a comment »

Sağlık Bakanlığı , “Türkiye Obeziteyle Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı Taslağı” hazırladı. Taslakta, ülke genelinde “Beslenme Başöğretmeni” statüsü oluşturulması öngörülüyor.

Buna göre, 500`den fazla çalışanı olan iş yerlerine spor merkezi kurulması ve buralarda uzmanlarca eğitim programları yürütülmesi zorunluluğu getirilecek. Yağ , şeker ve enerji miktarı düşük gıda ve içeceklerin etiketlerine özel renkli işaretler; enerji içeriği yüksek ürünlerinkine ise “bilinçsiz tüketimi obeziteye yol açar ” uyarısının konulması planlanıyor.

Sağlık Bakanlığı , ülke genelinde obezitenin önlenmesi ve çalışmaların etkin ve yaygın yürütülmesi için “Türkiye Obeziteyle Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı Taslağı” hazırladı. Taslak, konuyla ilgili bakanlıklar ile kurum ve kuruluşların görüşüne sunuldu.

Bakanlık bu çalışmayla önemli bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin önlenmesi ve azaltılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde, obeziteyle mücadele ulusal eylem planına işlerlik kazandırılarak etkin mücadele geliştirilmesini hedefliyor.

“Türkiye Obeziteyle Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı Taslağı”nda hayata geçirilmesi öngörülen bazı düzenlemeler şöyle:

** Ulusal boyutta politik kararlılığı artırmak ve yönetimi güçlendirmek için merkez teşkilatında “Obezite ile Mücadele Danışma Kurulu “, illerde ise katılım ve koordinasyonu geliştirmek üzere “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu” oluşturulacak.

**Sağlık, tarım , ticaret , ulaşım, eğitim, ekonomi, spor, çevre, şehir planlama, çalışma, sosyal güvenlik, kültür ve turizm alanlarında 2010 yılına kadar geliştirilecek politika ve bütçe programlarında obeziteyle mücadeleye yönelik önlemlere yer verilecek.

**Ülke genelinde okul ve iş yerlerinde sağlıklı besinlere erişim imkanlarının sağlanmasına yönelik gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.

**Bu çerçevede, toplumun sağlıklı beslenmesi için temel besinlerin yanı sıra, lif içeriği yüksek buğday, çavdar ve yulaf unlarından üretilen ekmek çeşitlerinin KDV `leri azaltılacak.

**Yaş, cinsiyet, bölge ve sosyoekonomik düzeye göre kilo ve obezite sıklığı belirlenecek.

**Bu çerçevede, bu yıl içinde “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması ” yapılmasına yönelik hazırlık başlatılırken, 2012 yılına kadar “Türkiye `ye Özgü Beslenme Rehberi ” risk ve yaş gruplarına göre güncellenecek. 2010 yılına kadar da yaş gruplarına göre “Ulusal Fiziksel Aktivite Rehberi ” hazırlanacak.

2010 yılına kadar toplum genelinde obezite ve sağlık riskleri konusunda farkındalık yaratılacak.

**Topluma obezite, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve obezite riskinin azaltılması için ülke genelinde “Beslenme Başöğretmeni” statüsü oluşturulacak. Bu konudan Milli Eğitim Bakanlığı sorumlu tutulurken, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerle de iş birliğine gidilecek.

**2012`ye kadar okullardaki fiziksel aktivite imkanları yarı yarıya artırılırken, beslenme hizmetlerinde yüzde 80 oranında standardizasyon sağlanıp aşırı kiloluluk ve obezite görülme sıklığı azaltılacak.

**Bunun için de beden eğitimi derslerinin süresi artırılacak, çocukluk ve ergenlik döneminde sıkça tüketilen sağlık ve obezite açısından risk oluşturan yiyecek ve içeceklerin okul ve dershanelerdeki tüketimi sınırlandırılacak.

**Eğitim kurumlarındaki spor tesislerinin okul saatleri dışında ve hafta sonu tatillerinde de açık tutulması sağlanacak.

**Okul ve dershanelerdeki yiyecek ve içecek otomatlarında enerji içeriği düşük, besleyici değeri yüksek ürünler satışa sunulacak.

**Sosyoekonomik düzeyi düşük bölgelerde ücretsiz taze sebze meyve ve süt dağıtılacak.

**Askerler de obezite konusunda bilgilendirilecek.

** Din görevlileri vaaz ve hutbelerle topluma obeziteyle ilgili mesaj verecek.

Çalışanlara yönelik önlemler çerçevesinde, 500`den fazla çalışanı olan iş yerlerine spor merkezi kurulup, buralarda uzmanlarca eğitim programları yürütülecek.

Gıdalarla İlgili Düzenlemeler

Gıdalara yönelik düzenlemeler kapsamında, tüketicilerin sağlıklı besin seçimine yönlendirilmesi amacıyla uluslararası yaklaşımlar dikkate alınarak, yağ , şeker ve enerji miktarı düşük gıda ve içeceklerin diğer ürünlerden ayırt edilmesi amacıyla etiketlerinde özel renkli işaretler (trafik lambası sistemi gibi) bulunacak. Enerji içeriği yüksek ürünlerinkinde ise “Bilinçsiz tüketimi obeziteye yol açar ” uyarısı yer alacak.

Marketlerde sağlıklı besinlerin tüketici tarafından kolayca ayırt edilmesi için düzenlemeler yapılacak.

Toplu beslenme yapılan kurumlarda, özellikle fast-food restoranlarında çocuk ve gençlere yönelik promosyonlar sınırlandırılırken, standart hale getirilen menü içeceklerinde patates kızartması, gazlı içecekler gibi ürünler yerine ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu, salata, taze meyve gibi sağlıklı besin seçenekleri sunulacak.

Reklamlarla İlgili düzenlemeler

2012 yılına kadar reklam ve tanıcı faaliyetlerle ilgili yasal düzenlemeler güncellenecek, çocuklara yönelik reklamlarda istismar önlenecek, toplumu yanıltıcı ve bilimsel kanıta dayalı olmayan haberler yayımlanmayacak.

Çocuklarda obeziteye yol açabilecek gıdaların reklamlarının yayın saatlerine düzenleme getirilecek, çocuklara yönelik programların aralarında obezite riski oluşturacak gıda reklamlarının yayımlanması engellenecek.

2008-03-25 TRT

Konu ile ilgili olarak detaylı Bilgi için Lütfen Tıklayınız…    Op Dr Murat Üstün

Written by aksaglikportali

Aralık 25, 2009 9:17 am

Basında Obezite kategorisinde yayınlandı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: