Aksaglik Genel Sağlık Bilgilendirme Portalı

Ak SAğlık

''Obezite ile Mücadele Ulusal Eylem Planı''

leave a comment »

181Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonunun (TGDF) Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ”Obezite ile Mücadele Ulusal Eylem Planı”nı desteklediği bildirildi.

TGDF’den yapılan yazılı açıklamada, obezitenin günümüzün en yaygın sağlık problemi olması nedeniyle Sağlık Bakanlığının obezite ile mücadelede toplumun dengeli ve yeterli beslenme konusunda bilinçlendirilmesi ve fiziksel aktiviteye özendirilmesi çabalarına gıda sanayi olarak destek verildiği belirtildi.

Dünyada şişman sayısının 1,6 milyara, obez sayısının da 400 milyona ulaştığı, 2015 yılında ise şişman sayısının 2,3 milyara, obez sayısının 700 milyona ulaşmasının beklendiği kaydedilen açıklamada, Sağlık Bakanlığınca yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de obezite sıklığının erkeklerde yüzde 21, kadınlarda yüzde 42 olduğu aktarıldı.

Çocuklarda obezite görülme sıklığının son 20 yılda yüzde 6-7’den yüzde 15-16’ya yükseldiğinin belirtildiği açıklamada, obezite ile savaş için İstanbul’da Dünya Sağlık Örgütünce (WHO) “WHO Avrupa Obezite ile Mücadele Konferansı” düzenlendiği ve konferans sonucunda “Obezite ile Mücadele Avrupa Şartı”nın imzalandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, “Obozite ile Mücadele Avrupa Şartı” ile bütün ülkelerin “Obezite ile Mücadele Eylem Planı” hazırlamalarını istendiği, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın Obezite ile Mücadele Avrupa Şartı yükümlülüklerine uygun olarak “Obezite ile Mücadele Eylem Planı”nı hazırlayarak, görüşe açtığı kaydedildi.

Türk gıda ve içecek sanayinin, dünya ve Türkiye çapında obezite salgınının büyümesini engellemeyi ve tersine çevirmeyi hedeflediği dile getirilen açıklamada, şöyle devam edildi:

“Bu amaca ulaşmak, çoklu stratejiler ile tüm paydaşların çabasını ve uzun vadeli yaklaşımlarını gerektirmektedir. Obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının azaltılması ve böylece toplumun yaşam kalitesinin iyileştirilmesi TGDF olarak temel hedefimizdir. Bu hedefe ulaşabilmek için diğer paydaşlar ve resmi kurumlar ile sorumlu ve yapıcı bir biçimde çözüm ortağı olmaya ve TGDF olarak payımıza düşeni yapmaya hazırız.”

Açıklamada, TGDF tarafından başlatılan çalışmalarda temel amacın, gıda ve içecek sanayicileri olarak, tüketicileri yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte sağlıklı yaşama teşvik etmek ve sağlıklı seçenekler sunmak olduğu vurgulanarak, tüm çalışmaların odak noktasının “sağlıklı ve sağlıksız gıdalar” yerine, “sağlıklı ve sağlıksız beslenme alışkanları” ile “aktif ve hareketsiz yaşam tarzları” üzerine

yöneltilmesi gerektiği belirtildi.

Türk toplumunun obezite ve malnutrisyon da (yanlış ve yetersiz beslenme) dahil olmak üzere sağlık, beslenme ve fiziksel aktivite yeterlilik durumunu gösteren güncel ve kapsamlı bir araştırma mevcut olmaması nedeniyle tüm strateji, politika ve uygulamaların güvenilir bilimsel veriler üzerine dayandırılabilmesi için ulusal bir sağlık ve beslenme araştırması yapılmasının da acil bir gereksinim olduğu kaydedildi.

KAYNAK: CNN-Türk.com

Konu ile ilgili olarak detaylı Bilgi için Lütfen Tıklayınız…    Op Dr Murat Üstün

Written by aksaglikportali

Aralık 24, 2009 12:05 pm

Basında Obezite kategorisinde yayınlandı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: